Nie od dziś wiadomo, że Wielkopolska to kraina wyjątkowego
smaku, obfitująca w świetne produkty. Czasem jednak w pogoni za sushi czy
kebabem zapominamy o produktach tradycyjnych, od lat związanych z naszą
kulinarną historią. Tak zrodził się pomysł na „Kolej na Wielkopolskie Smaki” –
projekt, którego celem jest odkrycie na nowo wspaniałych produktów z terenu
naszego województwa. Twarzą projektu został Julian Redondo Bueno, hiszpański
kucharz, fotograf i podróżnik, od lat na stałe mieszkający w Poznaniu. Jego
unikalna perspektywa pomogła na nowo spojrzeć na nieco zapomniane składniki i
ponownie zafascynować się tymi, niesłusznie uznawanymi czasem za nieco nudne,
smakołykami. Kulinarne podróże Juliana po Wielkopolsce przedstawiliśmy w
programie telewizyjnym „Kolej na Wielkopolskie Smaki”, którego pierwszy sezon
wyemitowany został na antenie TV Wielkopolska. Czas więc na nieco podsumowań i
pokazanie Wam gdzie koniecznie trzeba się wybrać w poszukiwaniu autentycznego
smaku Wielkopolski. Dzisiaj – część pierwsza, czyli odcinki 1-4. Ciąg dalszy za
tydzień!
Odcinek 1 – „Zdrowy Kurczak”
Pierwsza z kulinarnych wędrówek Juliana swój cel miała w
okolicy Murowanej Gośliny, gdzie znajduje się gospodarstwo Kazimierza
Kosakowskiego. A w nim – najsmaczniejsze w Wielkopolsce kurczaki z chowu
zrównoważonego! Gospodarstwo oraz firma Agrogreen znajdują się na zielonych,
nienaruszonych obszarach sąsiadujących bezpośrednio z Puszczą Zielonką. Tę
bliskość naturze widać w każdym aspekcie działalności Agrogreen. Hodowane tu
kurczaki nie wiedzą co to chemia i antybiotyki. Swobodnie spacerują po
gospodarstwie, a ich dieta składa się głównie z wyjątkowej mieszanki ziół i
probiotyków, dzięki czemu są nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Po
wybraniu takiego smakowitego kurczaka udaliśmy się w głąb puszczy, do
gospodarstwa agroturystycznego „Rozmaitości”, gdzie Julian przygotował Pollo en
Pepitoria - czyli kurczaka w sosie migdałowym według tradycyjnego,
hiszpańskiego przepisu z wykorzystaniem wielkopolskich składników. Cały odcinek
oraz przepis Juliana znajdziecie na www.KolejNaWielkopolskieSmaki.pl!
Odcinek 2 – „Paella Wielkopolanka”
Druga z naszych podróży zawiodła nas w południowe rejony
województwa, w okolice Ostrowa Wielkopolskiego. W trasę wyruszyliśmy szynobusem
Kolei Wielkopolskich – to najlepszy pomysł na początek kulinarnej przygody. Po
nieco ponad dwóch godzinach byliśmy już w Kęszycach – miejscowości, gdzie swoje
ekologiczne gospodarstwo prowadzi Tomasz Kupaj. Oprócz warzyw, owoców, królików
i owiec znajdziemy tu również cel naszej podróży, czyli świnkę złotnicką pstrą.
Rasa ta jest tradycyjna dla Wielkopolski i charakteryzuje się doskonałą
jakością mięsa, z charakterystyczną marmurkowatością i kruchością. Wyjątkowy
aromat i smak wieprzowiny złotnickiej urzekł Juliana, który z jej pomocą
zreinterpretował tradycyjną paellę. Tak powstała popisowa Paella Wielkopolanka
– koniecznie musicie jej spróbować!
Odcinek 3 – „Kiełbasa Naturalnie”
Świnka złotnicka była również bohaterką trzeciego odcinka
naszego programu. Tym razem wybraliśmy się do malowniczego Ostrzeszowa. To
tutaj znajduje się wyjątkowa pracownia Jacka Nowickiego – firma Nowicki
Naturalnie. Wizyta w niej była dla nas prawdziwym przeżyciem. Dopiero tutaj
mogliśmy przekonać się, jak smakują prawdziwe wędliny i kiełbasy, w których
pasja i tradycja są tak samo ważnym składnikiem jak znakomite mięso, np. z
wielkopolskiej wieprzowiny złotnickiej. Mimo że w ofercie Nowicki Naturalnie
znajduje się aż 15 różnych gatunków kiełbas, Julian postanowił poszerzyć gamę wyboru i wspólnie z Jackiem przygotować mariaż smaków Polski i Hiszpanii, czyli
chorizo z wieprzowiny złotnickiej. Naturalnie, bez chemii i sztucznych
składników – to jest właśnie wielkopolska jakość! Z tak przyrządzoną kiełbasą
udaliśmy się w krótką wycieczkę by dotrzeć nad uroczy zalew w Kobylej Górze,
gdzie oddaliśmy się jednej z ulubionych letnich rozrywek Polaków i Hiszpanów,
czyli grillowaniu :) Własnoręcznie przygotowane chorizo na piaszczystej plaży –
gorąco polecamy!
Odcinek 4 – „Szparag – Złoto Wielkopolski”
Podczas czwartej podróży kulinarnej Kolejami Wielkopolskimi odwiedziliśmy
Kościan. Malownicze miasteczko oczarowało nas swoją gościnnością, ale prawdziwą
gwiazdą były smakowite szparagi - czyli złoto wielkopolski. Niewiele jest chyba
produktów tak nierozerwalnie wiążących i kojarzących się z naszym regionem. Nie
bez powodu – gdy dawno temu szparagi pojawiły się w Polsce, pierwsza plantacja
mieściła się właśnie w Wielkopolsce, a dokładniej w Turwi niedaleko Kościana. W
kościańskiej firmie Frykas Julian dowiedział się, że szparagi można nie tylko
gotować, grillować, jeść na surowo, ale też... kisić! Zainspirowany ich smakiem
postanowił więc unowocześnić tradycję, przygotowując tradycyjne hiszpańskie
danie w nowej odsłonie i z nowymi składnikami. Wykorzystując wspaniałe
wielkopolskie szparagi Julian przygotował więc pożywny i prosty chłodnik z
migdałami – Ajo Blanco. Doskonały nie tylko na te gorące, ale też nieco
zimniejsze dni.
Jak widzicie w Wielkopolsce nie brakuje bardzo ciekawych i
jakościowych produktów. Wystarczy nieco poszukać i na pewno uda się znaleźć
smakołyki których nie powstydziłaby się nawet Hiszpania. Warto więc pamiętać o
naszej kulinarnej tradycji i nadal ją kultywować. Uwierzcie, efekty mogą być
naprawdę bardzo smakowite!
Wspomnienia z drugiej części naszych kulinarnych podróży w
ramach Kolei na Wielkopolskie Smaki już za tydzień… Do zobaczenia wkrótce.
Adios amigos, hasta la próxima!
Ale śliczna świnka:) dobrze, że jej nie zjedliście:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam