Zgodnie z obietnicą przedstawiamy Wam drugą odsłonę projektu
Kolej Na Wielkopolskie Smaki, promującego zdrowe, ekologiczne produkty z
naszego województwa. Projekt to nie tylko program telewizyjny, ale także strona
internetowa i fanpage na facebooku, na których znajdziecie wiele inspiracji
zarówno na weekendowe wycieczki, jak i nowe kulinarne odkrycia. Wyjeżdżając na
zdjęcia do kolejnych odcinków stanowiliśmy już dobrze zgrany team. Z resztą
przeczytajcie sami, gdzie tym razem dojechaliśmy Kolejami Wielkopolskimi i co
nas tam spotkało.
Odcinek 5 – „Tortilla Wielkopolanka”
W piątym odcinku wybraliśmy do położonego ok. 50 km na
zachód od Poznania Folwarku Wąsowo. To wyjątkowe miejsce na mapie Wielkopolski,
posiadające 150 letnią historię. Kompleks składa się z 15 zabytkowych budynków
i ekologicznej uprawy warzyw i leży tuż obok pięknego pałacu. Otaczające go
widoki i klimat miejsca zapada w pamięć na długi czas! To właśnie naturalnie
hodowane warzywa, takie jak topinambur czy jarmuż, przyciągnęły nas w to miejsce.
Z ich wykorzystaniem Julian Redondo Bueno przygotował tortillę, stanowiącą
połączenie tradycyjnej kuchni hiszpańskiej i wielkopolskiej tradycji. Tym samym
powstała unikatowa na skalę światową „Tortilla Wielkopolanka”. Przepis na to
danie jest bardzo prosty i można przygotować je w dosłownie kilka minut.
Pamiętajcie jednak o naturalnych składnikach, które dodają tortilli
nieocenionego smaku i aromatu. Wszystkie przepisy na dania przygotowane w
programie znajdziecie na stronie www.kolejnawielkopolskiesmaki.pl
w zakładce przepisy.
Odcinek 6 – „Smażony Ser”
Szósta już wyprawa to kierunek Nowy Tomyśl i wyśmienite sery
smażone z tej miejscowości, które powinien znać każdy Wielkopolanin. Okręgowa
Spółdzielnia Mleczarska Top Tomyśl swoją historią sięga do roku 1945. Jej
produkty zdobyły niezliczone certyfikaty i nagrody dla jakościowych produktów
regionalnych, jak chociażby „Dziedzictwo Kulinarne” czy znak „Jakość Tradycja”. W każdym razie dla nas najważniejszy jest
smak produktu i to właśnie znaleźliśmy podczas wizyty w Nowym Tomyślu.
Wielkopolanom ser smażony kojarzy się głównie z dodatkiem do chleba, ale Julian
znalazł inne wykorzystanie dla tego produktu i tak powstała przepyszna zupa
bazująca na serze smażonym i kalafiorze. Można przygotować zarówno
klasyczną wersję (z chorizo), lub wegetariańską. Szósty odcinek to także
wizyta w Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa gdzie prowadzący z pomocą kustosza
– Pani Marioli nauczył się wyplatać kosze. Kolejny dzień pełen wrażeń i nowe
kulinarne odkrycia na długo zapadły nam w pamięci.
Odcinek 7 – „Pierogi w Kozim Raju”
Pośród naszych kulinarnych wypraw nie mogło zabraknąć
Gospodarstwa Agroturystycznego Kozi Raj. To właśnie mała wieś Promno była
naszym kolejnym celem. Główną zaletą tego miejsca są piękne widoki, cisza i
spokój. Warunki te doceniają również żyjące tam kozy. Żyjąc na zielonych łąkach
pod opieką gospodyni – Pani Wandy, dają doskonałe mleko, z którego powstają
później wspaniałe w smaku przetwory. Jedną z pierwszych polskich potraw, które
oczarowały Juliana po przyjeździe do Polski były pierogi. Do dziś są one jednym
z jego ulubionych dań, dlatego z pomocą gospodyni postanowił on przygotować
pierogi z kozim serem. Dodając do tego hiszpańskich akcentów Julian stworzył
bardzo oryginalne danie, które musicie koniecznie skosztować!
Odcinek 8 – „Miód od Kulmy”
Ostatni odcinek sezonu zwiastował nieuchronnie zbliżający
się koniec pierwszej części naszej przygody i wypraw po Wielkopolsce. Przed
wyjazdem wiedzieliśmy też, że czeka nas jedna z najciekawszych wizyt w
pierwszym sezonie programu. Tym razem odwiedziliśmy Pana Jana Kulmę i jego
legendarną pasiekę, której historia sięga okresu międzywojennego. Podczas
długiej rozmowy Pan Jan opowiedział Julianowi wszystkie ciekawostki o miodzie i
zdradził tajemnice sukcesu Miodów Od Kulmy. Po wizycie w Nekli wybraliśmy się
do Muzeum Pszczelarstwa w Swarzędzu, gdzie uzupełniliśmy naszą wiedzę o tym
pełnym witamin i niezbędnych wartości odżywczych produkcie. Tam też Julian
przygotował tradycyjne hiszpańskie „Bunuelos” z dodatkiem Miodu Od Kulmy. Cały
nasz zespół zajadał się pysznymi słodkościami, które były wisienką na torcie
wszystkich przygotowanych przez prowadzącego dań.
Niestety nasza przygoda z Koleją Na Wielkopolskie Smaki
dobiegła końca. Teraz pozostaje nam Was zaprosić na stronę projektu –
www.kolejnawielkopolskiesmaki.pl gdzie obejrzycie wszystkie odcinki programu,
poznacie przepisy na przygotowywane dania i dowiecie się jak dotrzeć do
najciekawszych kulinarnych destynacji w regionie Kolejami Wielkopolskimi. Mamy
nadzieję, że drugi sezon programu już wkrótce!
Super ;) musi być fajne
OdpowiedzUsuńJuż niebawem nie lada gratka dla smakoszy, wielbicieli restauracji, kucharzy i wszystkich, którzy po prostu uwielbiają jeść! Od 20 do 26 kwietnia startuje festiwal Apetyt na Miasto, na którym w wybranych lokalach w Polsce, w tym w Poznaniu będzie można spróbować wyjątkowych 3 dań w atrakcyjnej cenie. Bilety na www.apetytnamiasto.pl, Więcej na FB https://www.facebook.com/apetytnamiasto Przyjdź i poznaj smak Poznania. Zapraszamy i polecamy!
OdpowiedzUsuńŚwietna inicjatywa !
OdpowiedzUsuńAleż to wszystko pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ekstra :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń