piątek, 30 stycznia 2015

KOLEJ NA WIELKOPOLSKIE SMAKI - CZĘŚĆ 2

Zgodnie z obietnicą przedstawiamy Wam drugą odsłonę projektu Kolej Na Wielkopolskie Smaki, promującego zdrowe, ekologiczne produkty z naszego województwa. Projekt to nie tylko program telewizyjny, ale także strona internetowa i fanpage na facebooku, na których znajdziecie wiele inspiracji zarówno na weekendowe wycieczki, jak i nowe kulinarne odkrycia. Wyjeżdżając na zdjęcia do kolejnych odcinków stanowiliśmy już dobrze zgrany team. Z resztą przeczytajcie sami, gdzie tym razem dojechaliśmy Kolejami Wielkopolskimi i co nas tam spotkało.

Odcinek 5 – „Tortilla Wielkopolanka”

W piątym odcinku wybraliśmy do położonego ok. 50 km na zachód od Poznania Folwarku Wąsowo. To wyjątkowe miejsce na mapie Wielkopolski, posiadające 150 letnią historię. Kompleks składa się z 15 zabytkowych budynków i ekologicznej uprawy warzyw i leży tuż obok pięknego pałacu. Otaczające go widoki i klimat miejsca zapada w pamięć na długi czas! To właśnie naturalnie hodowane warzywa, takie jak topinambur czy jarmuż, przyciągnęły nas w to miejsce. Z ich wykorzystaniem Julian Redondo Bueno przygotował tortillę, stanowiącą połączenie tradycyjnej kuchni hiszpańskiej i wielkopolskiej tradycji. Tym samym powstała unikatowa na skalę światową „Tortilla Wielkopolanka”. Przepis na to danie jest bardzo prosty i można przygotować je w dosłownie kilka minut. Pamiętajcie jednak o naturalnych składnikach, które dodają tortilli nieocenionego smaku i aromatu. Wszystkie przepisy na dania przygotowane w programie znajdziecie na stronie www.kolejnawielkopolskiesmaki.pl w zakładce przepisy.



Odcinek 6 – „Smażony Ser”

Szósta już wyprawa to kierunek Nowy Tomyśl i wyśmienite sery smażone z tej miejscowości, które powinien znać każdy Wielkopolanin. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top Tomyśl swoją historią sięga do roku 1945. Jej produkty zdobyły niezliczone certyfikaty i nagrody dla jakościowych produktów regionalnych, jak chociażby „Dziedzictwo Kulinarne” czy znak „Jakość Tradycja”.  W każdym razie dla nas najważniejszy jest smak produktu i to właśnie znaleźliśmy podczas wizyty w Nowym Tomyślu. Wielkopolanom ser smażony kojarzy się głównie z dodatkiem do chleba, ale Julian znalazł inne wykorzystanie dla tego produktu i tak powstała przepyszna zupa bazująca na serze smażonym i kalafiorze. Można przygotować zarówno klasyczną wersję (z chorizo), lub wegetariańską. Szósty odcinek to także wizyta w Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa gdzie prowadzący z pomocą kustosza – Pani Marioli nauczył się wyplatać kosze. Kolejny dzień pełen wrażeń i nowe kulinarne odkrycia na długo zapadły nam w pamięci.


Odcinek 7 – „Pierogi w Kozim Raju”

Pośród naszych kulinarnych wypraw nie mogło zabraknąć Gospodarstwa Agroturystycznego Kozi Raj. To właśnie mała wieś Promno była naszym kolejnym celem. Główną zaletą tego miejsca są piękne widoki, cisza i spokój. Warunki te doceniają również żyjące tam kozy. Żyjąc na zielonych łąkach pod opieką gospodyni – Pani Wandy, dają doskonałe mleko, z którego powstają później wspaniałe w smaku przetwory. Jedną z pierwszych polskich potraw, które oczarowały Juliana po przyjeździe do Polski były pierogi. Do dziś są one jednym z jego ulubionych dań, dlatego z pomocą gospodyni postanowił on przygotować pierogi z kozim serem. Dodając do tego hiszpańskich akcentów Julian stworzył bardzo oryginalne danie, które musicie koniecznie skosztować!


Odcinek 8 – „Miód od Kulmy”

Ostatni odcinek sezonu zwiastował nieuchronnie zbliżający się koniec pierwszej części naszej przygody i wypraw po Wielkopolsce. Przed wyjazdem wiedzieliśmy też, że czeka nas jedna z najciekawszych wizyt w pierwszym sezonie programu. Tym razem odwiedziliśmy Pana Jana Kulmę i jego legendarną pasiekę, której historia sięga okresu międzywojennego. Podczas długiej rozmowy Pan Jan opowiedział Julianowi wszystkie ciekawostki o miodzie i zdradził tajemnice sukcesu Miodów Od Kulmy. Po wizycie w Nekli wybraliśmy się do Muzeum Pszczelarstwa w Swarzędzu, gdzie uzupełniliśmy naszą wiedzę o tym pełnym witamin i niezbędnych wartości odżywczych produkcie. Tam też Julian przygotował tradycyjne hiszpańskie „Bunuelos” z dodatkiem Miodu Od Kulmy. Cały nasz zespół zajadał się pysznymi słodkościami, które były wisienką na torcie wszystkich przygotowanych przez prowadzącego dań.


Niestety nasza przygoda z Koleją Na Wielkopolskie Smaki dobiegła końca. Teraz pozostaje nam Was zaprosić na stronę projektu – www.kolejnawielkopolskiesmaki.pl gdzie obejrzycie wszystkie odcinki programu, poznacie przepisy na przygotowywane dania i dowiecie się jak dotrzeć do najciekawszych kulinarnych destynacji w regionie Kolejami Wielkopolskimi. Mamy nadzieję, że drugi sezon programu już wkrótce!


5 komentarzy:

  1. Już niebawem nie lada gratka dla smakoszy, wielbicieli restauracji, kucharzy i wszystkich, którzy po prostu uwielbiają jeść! Od 20 do 26 kwietnia startuje festiwal Apetyt na Miasto, na którym w wybranych lokalach w Polsce, w tym w Poznaniu będzie można spróbować wyjątkowych 3 dań w atrakcyjnej cenie. Bilety na www.apetytnamiasto.pl, Więcej na FB https://www.facebook.com/apetytnamiasto Przyjdź i poznaj smak Poznania. Zapraszamy i polecamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to wszystko pysznie wygląda!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń