piątek, 14 sierpnia 2015

Culinaria pro Patria II


Culinaria pro Patria

De Re Culinaria Poloniae

Principia
1. Żywienie w naturalnym cyklu przyrody
Konieczność dostosowania spożywanych produktów do aktualnej pory roku jako wyraz funkcjonowania człowieka w harmonii z naturą.
2. Ochrona pojęcia i statusu żywności naturalnej (nieprzetworzonej)
Zbudowanie rozpoznawanego prawidłowego pojęcia żywności naturalnej, nieprzetworzonej. Uformowanie i wpojenie zasad rozpoznawania zdrowej żywności – zdolność rozpoznawania wprowadzającego w błąd nazewnictwa produktów (np. tradycyjna szynka, ser babuni, jogurty eko – w rzeczywistości nazw handlowych zafałszowujących faktyczny status zdrowej żywności). Utrwalenie wizerunku żywności nieprzetworzonej jako posiadającej wysokie walory zdrowotne. Stworzenie narzędzi kontroli jakości na zasadzie niezależnych  instytucji kontrolnych w celu eliminacji nieprawidłowości w nadawaniu tego statusu produktom przetworzonym. 
3. Ochrona cyklu wytwarzania i użytkowania żywności naturalnej
Zbudowanie usystematyzowanej wiedzy o powstawaniu żywności naturalnej i jej upowszechnienie.
> Rozpoznawanie i selekcja pochodzenia produktu, w tym przede wszystkim surowców, z których produkty zostały wytworzone.
> Uwidocznienie korzyści z korzystania z lokalnych produktów (redukcja wydatkowania energii, przetwarzania, zbędnych opakowań, transportu).
> System weryfikacji pochodzenia produktu ze względu na rasy i odmiany.
> System monitoringu od pola do stołu i od stołu do miejsca gromadzenia odpadów.
4. Moda na zdrową żywność sprzyja zdrowiu społeczeństwa
Kreowanie popularności, mody na spożywanie produktów naturalnych i odrzucania produktów upodabnianych „marketingowymi” metodami do naturalnych (np. eliminacja produktów zawierających niepotrzebne, bezproduktywne dodatki – witaminy, błonnik).
Zdrowe odżywianie społeczeństwa znacznie ograniczy koszty leczenia i inne koszty związane ze stanem zdrowia społeczeństwa na dzień dzisiejszy i w przyszłych okresach.
5. System monitoringu uwarunkowań powstawania zdrowej żywności
Zbudowanie systemu parametryzującego warunki środowiskowe, w których powstają produkty i komponenty produktów naturalnych. Pomiary zanieczyszczeń środowiskowych, monitoring sposobów pielęgnacji roślin i zwierząt, itp.


Culinaria pro filios et juvenes
1. Szkoła wolna od niezdrowej żywności
Zasada obowiązującego porządku. Uczniowie na terenie szkoły mają dostęp wyłącznie do produktów zdrowej żywności. Konsekwentnie przestrzegana jest ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia, co uwzględnia zakaz wprowadzania niezdrowej żywności w szkołach.
2. Szkoła jako instytucja wspierająca lokalnych producentów żywności
Okresowa kwalifikacja lokalnych producentów jako gwarantów produktów świeżych, dobrych jakościowo. Zamówienia wyłącznie od małych i średnich przedsiębiorców lokalnych (np. z powiatu, albo co najwyżej z województwa).
3. Wiedza o zdrowym żywieniu i kulturze żywienia w obligatoryjnym programie nauczania
Włączenie w program nauczania (np. WOS) w szkołach opracowanego wspólnie przez Ministra Szkolnictwa, Ministra Rolnictwa i Ministra Zdrowia programu promującego zdrową żywność i podstawy wiedzy o żywieniu. Gotowanie jako sztuka – wprowadzenie w szkołach wiadomości o gotowaniu, wyrabianie smaku począwszy od najmłodszych. Przyrządzanie potraw jak i jedzenie są ważnymi elementami kultury, stąd powinny być elementem ogólnej edukacji, źródłem inspiracji dla wzbogacania własnej osobowości (świadomość kuchni polskiej, podróże kulinarne jako poznawanie kultury innych krajów). Spółdzielnie uczniowskie jako podmioty prowadzące sprzedaż artykułów żywnościowych w szkołach, edukacja w zakresie ekonomii i zdrowego żywienia.
4. Harmonijna przestrzeń dla zdrowego żywienia
Tworzenie prawidłowej oprawy dla jedzenia jako element kultury jedzenia wpływający na zdrowie człowieka – przeciwdziałanie przypadkowemu, pośpiesznemu konsumowaniu, wyznaczenie miejsc do konsumpcji odpowiadających stosownym standardom. Wypracowanie kultury jedzenia, prawidłowych nawyków jedzenia.
5. Kultura żywienia zrodzona z pielęgnowania cywilizacyjnych podwalin
Odtworzenie przyszkolnych ogrodów warzywnych i owocowych, jako źródło uczenia smaków naturalnych oraz świadomości działania sztucznych modyfikatorów żywności, czyli wzmacniaczy smaku, konserwantów, wypełniaczy i ulepszaczy.


Culinaria pro adultis / seniores
1. System informacji o zdrowej żywności dostosowanej do wieku i stanu zdrowia
Upowszechnienie wiedzy na temat wpływu diety na poprawę kondycji osób starszych i poprawę stanu zdrowia. Produkty naturalne wspomagające utrzymanie kondycji człowieka.
2. Powiązanie terapii z dietą w leczeniu chorób i dolegliwości
Zbudowanie systemu integrującego służbę medyczną z dietetyką w codziennej obsłudze pacjenta (lokalne przychodnie – lekarze rodzinni, dietetycy rodzinni). Dieta jako ważny czynnik w diagnostyce i profilaktyce chorób.
3. Rekonstrukcja relacji pokoleniowych
Stół jako ośrodek życia rodzinnego – podstawa rekonstrukcji wzajemnego szacunku międzypokoleniowego. Kulinaria jako obszar transferu tożsamości i kultury lokalnej.
4. Budowa więzi społecznych
Stół jako ośrodek życia społecznego – kultura biesiadna (nie potocznym, lecz pozytywnym tego słowa znaczeniu) jako źródło inkulturacji oraz zacieśniania więzi społecznych – lokalnych.
5. Rozwój gminnych ryneczków produktów naturalnych
Odtworzenie sieci rynków żywnościowych w gminach miejskich i wiejskich objęty monitoringiem. Zwiększenie dostępu do żywności, preferencje dla małej i średniej przedsiębiorczości w zakresie produkcji żywnościowej adresowanej lokalnie.

WITOLD WRÓBEL

Copyright © 2014-2015 W. Wróbel, Culinaria pro patria znak słowny i słowno-graficzny zastrzeżony


3 komentarze:

  1. OPRAWA MUZYCZNA ŚLUBÓW (WOLNE TERMINY DO KOŃCA WRZEŚNIA 2015 - ŚLĄSK, OD PAŹDZIERNIKA 2015 - POZNAŃ I OKOLICE) http://oprawamuzycznaslubow.blogspot.com/p/informacje.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Również spodobał mi się ten artykuł. Oby więcej takich
    https://sfeo.agency/strony-internetowe-poznan/

    OdpowiedzUsuń