Logo akcji, którym oznakowane będą lokale. via:gesina.pl |
A o co chodzi?
50 restauracji z całej Polski w dniach 9-25 listopada serwować będzie gęsinę. W ramach akcji szefowie kuchni opracowali przynajmniej po 3 autorskie dania na bazie gęsiny, które przez ten okres pojawią się w menu. Wśród restauracji jest także restauracja Kulinarnego Poznania: BlowUpHall 5050.
Co ciekawe, wszystkie przepisy 50 szefów kuchni zebrano w książce "Gęsina na św. Marcina". Książki nie widzieliśmy, więc nie wypowiadamy się na jej temat. Jeśli jednak inne dania wyglądają tak jak te spod noża Tomasza Trąbskiego z BlowUpHall 5050, to chyba warto wzbogacić swoją kulinarną biblioteczkę.
Menu na bazie gęsiny restauracji BlowUpHall5050 via: BlowUpHall 5050 |
Pełna lista lokali, które biorą udział w akcji oraz szczegółowe informacje na www.gesina.pl oraz www.slowfood.pl
Polska jest największym producentem gęsi w Europie, a eksport gęsiny, głównie na rynek niemiecki, sięga około 18 – 20 tys. ton rocznie. Polska gęsina produkowana w systemie ekologicznego rolnictwa jest organiczną żywnością i bez wątpienia mieści się w kryteriach „oryginalnej żywności”."
OdpowiedzUsuńźródło: http://www.gesina.pl/gesina.html
Wszystko ładnie i pięknie, tylko mam pytanko czy polską gęsinę można kupić w Polsce czy tylko w Niemczech?? Jeśli tak to w jakich sklepach, bo osobiście nigdzie jej nie widziałam.
My widzieliśmy w Poznaniu gęsinę w dwóch miejscach. Z głębokiego mrożenia w sklepach Piotra i Pawła - polska ale z opisem na rynek niemiecki :) Udało nam się również kiedyś zakupić świeżą w sklepie firmowym Zakładów Mięsnych z Kozichgłów. Poza tym w tamtym roku przed urzędem marszałkowskim w Toruniu można było dostać pięknie opakowaną gęsinę wprost z...samochodu :) Szukajcie a znajdziecie
OdpowiedzUsuń