W czwartek 22 listopada w poznańskim Hotelu Sheraton wystartował nowy program degustacji win - Sheraton Social Hour. Jako, że z winami jest nam zawsze po drodze, z chęcią skorzystaliśmy z zaproszenia.
Jaka jest idea Social Hour? Wszystkie hotele biorące udział w programie (ponad 240 na całym świecie) będą trzy lub cztery razy w tygodniu organizować wieczorne degustacje, podczas których goście, nie tylko hotelowi, będą mieli okazję skosztowania dwóch degustacyjnych porcji wyselekcjonowanych przez sommeliera win. Cykliczne spotkania odbywają się w hotelowym lobby, co pomaga stworzyć przyjazną, niezobowiązującą atmosferę sprzyjającą nawiązywaniu nowych znajomości i przede wszystkim, miłemu spędzeniu czasu. Sheraton walczy również z mitem, że hotel i hotelowa restauracja to miejsce zamknięte, dostępne tylko dla nocujących w nim turystów i biznesmenów. Popieramy. Tyle teorii. A jak było w praktyce?
Po przybyciu na miejsce zostaliśmy przywitani przez sommeliera Zbyszka Cyraniaka, który pokrótce przedstawił program wieczoru. Okazuje się, że będziemy próbować win białych - niemieckiego rieslinga Winkeler JesuitenGarten z winnicy Allendorf oraz kalifornijskiego chardonnay Hess Select Monterey. Niezwykle miłą niespodzianką była obecność Mike'a Whitney'a z polskiej winnicy Adoria, który w szczery i interesujący sposób opowiadał m.in. o produkcji wina w Polsce, swoich ulubionych gatunkach, czy nawet o tym, jakie wina najlepiej pasują do kuchni polskiej i poznańskiej. Byliśmy pod sporym wrażeniem - trudno znaleźć lepszy sposób na poszerzanie winnych horyzontów.
Zapału nie brakowało również Zbyszko Cyraniakowi, który przeprowadził z zebranymi gośćmi krótkie, lecz bardzo interesujące (i edukujące!) warsztaty z parowania win z produktami używanymi w kuchni fusion. Czy riesling pasuje do musztardy, kaparów lub balsamico? Czy chardonnay sprawdzi się w zestawieniu z cheddarem, sosem ostrygowym lub gorzką czekoladą? Dzięki własnym, nieśmiałym próbom oraz doświadczonej palecie Zbyszka - teraz już wiemy co z czym najsmaczniej zagra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz