środa, 17 października 2012

4 edycja kuchnia+film food fest

26-28.10.2012 to daty godne zapamiętania. Wtedy właśnie odbędzie się 4 edycja festiwalu filmów o tematyce kulinarnej film food fest. W tym roku festiwal zawita, oprócz tradycyjnie, do Warszawy i Poznania, także do Gdyni. Projekcje będą odbywały się jednocześnie we wszystkim miastach. W Poznaniu, w Kinie Muza na św. Marcinie. Co zobaczymy w tym roku?  Przygotowano 10 propozycji. Wszystkie do przejrzenia na www.kuchniaplus.pl oraz www.kinomuza.pl

My wybieramy się na trzy seanse. Pierwszy z nich to "Wtajemniczeni" czyli relacja ze spotkania czołowych szefów kuchni na Suwalszczyźnie w ramach polskiej edycji projektu "COOK IT RAW". Drugi film to "Najlepszy kucharz świata" przybliżający postać Rasmusa Kofoeda - szefa kuchni i współwłaściciela restauracji Geranium w Kopenhadze, który zapragnął wygrać i wygrał najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny Bocuse d'Or. Trzeci film to "Ostatni walc w El Bulli" czyli rzecz o ostatnich dniach restauracji, która pięciokrotnie zdobyła tytuł najlepszej na świecie i została zamknięta po 50-ciu latach działalności. Dokument pokazuje przygotowania do pożegnalnej mistrzowskiej kolacji wydanej przez legendarnego szefa kuchni i współwłaściciela El Bulli Ferrana Adria. 50-ciu zaproszonych gości, 49 dań i najwybitniejsi kucharze z całego świata - z pewnością warto to zobaczyć

W ramach festiwalu odbędą się także slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci (Kino Muza, 27.10, godz. 11:00), slowfoodowe śniadanie (Museum Cafe w Muzeum Archeologicznym, 28.10, godz. 11:00) oraz filmowa kolacja (SPOT, 27.10, godz. 21:45).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz