wtorek, 13 listopada 2012

Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

via:tuchon.fr

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! To zawołanie rozpoczyna święto młodego wina. Kiedy? Niezmiennie w trzeci czwartek listopada.  Święto ma swoje korzenie we Francji, ale obchodzone jest jak świat długi i szeroki. Szczególnie upodobali je sobie Japończycy. Niemniej to Francuzi świętują najliczniej.  Mieliśmy okazję mieszkać we Francji, więc wierzcie nam, że to istne szaleństwo. Piją wszyscy, choć nie da się ukryć, że młode wino, 6 tygodni po winobraniu, nie powala smakiem i aromatem. Ale tradycja fajna. Jest powód, żeby spotkać się i pobawić. Degustacje odbywają się na każdym kroku, a kolorowe etykiety beaujolais radośnie zachęcają do kupna i świętowania.  Niewtajemniczonym spieszymy wyjaśnić, że etykiety młodego wina, nawet z zacnych chateau, różnią się znacznie od tych, które zostaną naklejone na butelkach po leżakowaniu. Są kolorowe i większość charakteryzuje kiepska grafika, ale to nic. One mają odzwierciedlać radość z efektów kolejnego winobrania. Niektórzy twierdzą, że Beaujolais Nouveau to marketingowy zabieg pozwalający szybko sprzedać świeże, kiepskie wino i osiągać zyski.  Jest w tym pewnie ziarenko prawdy. Niemniej jednak co w dzisiejszych czasach nie jest chwytem marketingowym? Polecamy przyłączyć się do zabawy i kupić butelkę beaujolais, ale nie zachęcamy do wydawania na nie fortuny.  


via:lapresse.ca


Trochę teorii.
Beaujolais Nouveau – to czerwone wino pochodzące z regionu Beaujolais we Francji. Produkuje się ze szczepu gamay w wyniku przyspieszonej winifikacji. Gotowe do spożycia 6 tygodni po winobraniu.  W smaku kwiatowy, z nutką owocową, kwaskowy. Mniej popularne jest białe beaujolais otrzymywane ze szczepu chardonney. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz